La principal activitat de la FERSHC és la organització d’una Trobada anual.
Les associacions que formem part de la Federació considerem la primera trobada la del 2005 a Gelida en motiu del 150è aniversari de Santa Llúcia.

L’origen de les Trobades
1a Trobada
2005 Gelida
L’any 2005, en motiu del 150è aniversari de la Confraria de Santa Llúcia de Gelida es va organitzar una trobada de menges tradicionals i històriques de Catalunya on es van agrupar diverses associacions.


Imatge històrica de l’elaboració de l’Escudella de Santa Llúcia de Gelida.
2a Trobada amb un somni: la continuïtat!
2a Trobada
2013 Vidreres
Al cap d’uns anys després de la 1a Trobada del 2005, a l’any 2013, a Vidreres, es va organitzar una 2a Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes de les colles històriques de Catalunya, amb l’objectiu d’unir-nos, associar-nos, relacionar-nos, agermanar-nos; i compartir cultura, sabors i tradicions.




La 3a trobada, CONTINUÏTAT
3a Trobada
2014 La Seu d’Urgell
La Seu d’Urgell va agafar el relleu de Vidreres i va materialitzar un somni. Que les trobades tinguéssin continuïtat.



Imatge històrica de la Calderada de Sant Antoni de la Seu d’Urgell.
La 4a trobada, PONTS!
4a Trobada
2015 Ponts
Ponts, va ser l’ubicació de la 4a Trobada de Ranxos. Ponts té la particularitat que lo Ranxo es gestiona des de l’Ajuntament, i és el poble que més litres elabora de tots els àpats populars.


Imatges històriques de lo Ranxo de Ponts.

La 5a trobada, el naixement de la FERSHC
5a Trobada
2016 Verges
L’any 2015 va ser molt significatiu per la FERSHC en motiu dels fets que van succeïr a la Trobada de Verges.
A banda de l’excel·lent organització amb activitats durant tot el cap de setmana (on vàrem descobrir les belleses i cultura d’aquest magnífic poble empordanès); va tenir lloc la primera reunió formal de totes les colles històriques on vam fer pinya cap a un objectiu comú: esdevindre festa patrimonial d’Interès Nacional de Catalunya.


Imatge d’un dels espais engalanats amb Gegants durant la trobada de Sopes.

Els fonaments cap a la oficialització
6a Trobada
2017 Castellterçol
L’any 2017, va ser el torn de Casterllterçol en organitzar la Trobada Anual d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya.
En aquesta trobada, totes les colles històriques vam fer un acte de presentació de la FERSHC. Encara no estàvem fundats com a Federació, però teniem molt clar tot el que ens unia i la voluntat d’associar-nos per unir forces cap a l’objectiu d’esdevindre Festa Patrimonial d’Interès Nacional.


Imatge històrica de l’elaboració de l’Escudella de Castellterçol.
Acte Fundacional de la FERSHC
7a Trobada
2018 Capmany
El cap de setmana del 10 i 11 de Novembre del 2018 van ser molt rellevants per la FERSHC.
Després de molts anys de treball, per fi, el 10 de Novembre de 2018 es va constituir la FERSHC a la Sala d’actes de l’Ajuntament de Capmany.
L’endemà, el dia 11 de Novembre va tenir lloc la magnífica trobada en aquest poble tan preciós de l’Alt Empordà.
Va ser un èxit a tots nivells.



La 8a trobada, Albons (pre-covid)!
8a Trobada
2019 Albons
Albons va albergar la 8a Trobada. Ningú s’imaginava al moment de fer-la que estariem dos anys sense trobades degut a la pandèmia de la covid 19. Per sort, la Trobada d’Albons va ser magnífica.
Retorn a la normalitat i integració de Montmaneu
9a Trobada
2022 Montmaneu
El 2022 es van remprender les Trobades a Montmaneu després de les limitacions per la pandèmia de la covid 19.
Va ser un cap de setmana increïble on hi van participar les 7 colles fundadores i Montmaneu.
El més rellevant de la trobada va ser la decisió en junta directiva de la FERSHC d’iniciar els tràmits perquè Montmaneu formi part de la Federació.






Catalunya Bull: un llibre inspirador per la FERSHC!
La Federació es va fundar el 10 de Novembre del 2018 a Capmany [1][2].Les associacions fundadores són 7: El Ranxo de Capmany, l’Escudella de Castellterçol, La confraria de Santa Llúcia de Gelida, La confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell, Lo Ranxo de Ponts, La Sopa de Verges i el Ranxo de VIdreres.
L’any 2005, en motiu del 150è aniversari de la Confraria de Santa Llúcia de Gelida es va organitzar una trobada de menges tradicionals i històriques de Catalunya on es van agrupar diverses associacions. L’any 2013, a Vidreres, es va organitzar una 2a Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes de les colles històriques de Catalunya. Des d’aleshores, s’han fet Trobades a La Seu d’Urgell (2014), Ponts (2015), Verges (2016), Castellterçol (2017), Capmany (2018) i Albons (2019).
Aquest tipus d’àpats tradicionals inunden el conjunt del territori català, i reben diferents noms: el Ranxo de Capmany, l’Escudella de Castellterçol, l’Escudella de la Confraria de Santa Llúcia de Gelida, la Calderada de la Confraria de Sant Antoni de La Seu d’Urgell, Lo Ranxo de Ponts, la Sopa de Verges, el Ranxo de Vidreres, o la Caldera de Montmaneu, entre molts altres. “Catalunya Bull”[3] (Edicions Sidilla) és el llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars de Catalunya; de l’escriptora Judit Pujadó i Puigdomènech.
